- naselja Beograda

Čukarica – naselje Bele vode

Bele Vode su gradska četvrt u opštini Čukarica, u Beogradu i predstavlja deo naselja Žarkovo. Naselje se na graniči naseljima Žarkovo, Cerak, a  na jugu sa Makišom i Železnikom. Naselje Bele vode je jedno od najstarijih naselјa na teritoriji grada poznato još iz Neolita i vinčanske kulture o čemu svedoče i arheološka nalazišta pored sportskog centra  „Partizan“. Kroz samo naselјe prolazi autobuska linija 51,  dok  saobraćajnicama na   obodu naselјa prolaze linije gradskog prevoza broj 55, 56, 58, 88.

Po popisu iz 2002. godine, u naselјu je živelo 14,255 stanovnika. Bele Vode su poznate po beogradskom Vodovodu, koji je prikazan i u seriji Otpisani. Osnovna škola koja se nalazi u ovom naselјu je otvorena 1962.godine i zove se Miroslav – Mika Antić.  Trba pomenuti da se na Belim Vodama nalazi Sportski centar „Partizan-Žarkovo“, Vojnotehnički institut (bivši VTI „Žarkovo“), Hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Ranžirna stanica „Makiš“,  stadion FK Žarkovo itd.

Na Belim Vodama se nalazi drugi po veličini park u Beogradu. Površina parka je oko 8 hektara i u njemu se nalaze tereni za razne sportove, dečja igrališta, šetalište, letnjikovci …

Na inicijativu građana ovog dela grada, kompletno je rekonstrukisan  park na Belim Vodama 2011. Godine. Obnova parka na Belim Vodama predstavlјa najveću investiciju „Zelenila“ posle parka Tašmajdan.

Stanovnici Belih voda se ponose novim stambenim blokom koje čine 14 zgrada tipa P+6 izgrađenih između ulica Palisadska, Komovska I Belo vrelo čiju izgradnju je finansirala Direkcija za izgradnju grada.

Većinu stambenih zgrada u naselju čine dvoetažne stambene zgrade sa 4-6 stana građenih 60-tih I 70-tih godina zatim  tipske stambene zgrade podeljene po vertikali gde svaku vertikalu čini po jedan dvoetažni stan i pripadajuća garaža u prizemlju. Želimo da napomenemo da su najtraženiji stanovi u ulici Leposave Mihailović čiju izgradnju je uglavnom finansirala vojska, poređane su  u nizu, spratnosti P+1 sa garažama u prizemlju. Svaka zgrada ima 2 ili 4 stana i stanari svake zgrade koriste prelepo dvorište okruženo zelenilom koje predstavlja pravu oazu za odmor.

Оставите одговор