- naselja Beograda

Čukarica – naselje Cerak vinogradi

Cerak Vinogradi je naselje u Beogradu – opština Čukarica.  Prema popisu iz 2002.godine broj stanovnika u naselju je oko 13.000. Projekat naselja je vrhunski primer kasne moderne. Pre izgradnje naselja prostor je činila cerova šuma i vinogradi po čemu je naselje i dobilo ime.

Milenija i Darko Marušić i Nedeljko Borovnica, autori projekta su 1981.godine dobili Oktobarsku Nagradu grada. Naselje je stambenog tipa, sa vrlo malo komercijalnih sadržaja. Kroz čitavo naselje  se protežu  veliki parkovi i zelene površine. U sklopu naselja je veliki supermarket, medicinska ambulanta (Vojno medicinski centar), osnovna škola “Ujedinjene nacije” i obdanište “Plava ptica”.

 Ulice unutar naselja su imenovane po vrsti drveta koje čini drvored u ulici tako da imamo ulice:  Jasenova, Kedrova, Borova, Kestenova, Lipa, Omorika, Breza, Platana, Crvenih hrastova, Cerski venac, Vinogradski venac…  Stambene blokove čine zgrade tipa PR+6 i PR+3 sprata kao i tri 9-ospratnice uparene u nizu čineći jednu ulicu. Saobraćaj unutar naselja praktično ne postoji. Tu je samo kolski prilaz zgradama, dok se velike pristupne saobraćajnice nalaze na obodu naselja i odvojene su od stambenog dela zelenim površinama. Saobraćajnice koje okružuju naselje su ul.Kneza Višeslava, Pilota Mihaila Petrovića, Jablanička ulica i Ibarska Magistrala.

 Naselje se graniči sa stambenim naseljem “Stari Cerak”, “Vidikovac”, “Skojevsko naselje” i “Filmski Grad”.  Naselje je udaljeno nekoliko autobuskih stanica od velikog komercijalnog centra “Banovo Brdo”, reke Save, Savskog jezera i  šume “Kosutnjak”. Dobro je povezano sa ostatkom grada autobuskim linijama 23, 37, 50, 52, 53, 56, 59, 89.. Udaljenost od strogog centra grada je oko 10 km.

Tokom gradnje naselja, otkriveno je arheolosko nalazište iz doba neolita koje pripada, Vinčanskoj kulturi, ali se trenutno ne eksploatiše.

Zbog arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, celo naselje je pod režimom potpune zaštite radi očuvanja strukture naselja, bez izmene autentičnosti arhitektonske vrednosti objekata.

Оставите одговор