- naselja Beograda

Čukarica – naselje Železnik

Železnik je po narodnom predanju dobio ime po topionici i preradi železa od  ruda vađenih na teritoriji današnje Sremčice.

Nalazi se u centralnom delu opštine Čukarica, na oko 12 km jugozapadno od centra Beograda a po podacima iz 2002, Železnik je imao 21.000 stanovnika..

Stari deo naselja uglavnom čine porodične kuće dok je potpuno novo naselje počelo da se gradi 70-tih godina prošlog veka i u njemu dominiraju stambene zgrade. Neke od ulica su Darinke Radović, Stjepana Supanca, 8.marta, Radnih akcija, Avalska… Od infrastrukturnih objekata postoji dom zdravlja, pošta, pijaca, trgovinska zona, hoteli, nekoliko osnovnih škola, dečiji vrtići, sedište košarkaškog kluba “FMP” a na naselja je stadion FK Železnik.

Naselje Železnik je jedno od najstarijih naselja u okolini Beograda. Najstarija ljudska naseobina koja se nalazila u ataru današnjeg Železnika javlja se u 3. veku, pošto je prilikom izgradnje fabrike „Ivo Lola Ribar“ na lokalitetu Kalemi pronađen rimski sarkofag

Od prigradskog naselja na obodu Beograda do savremenog naselja, Železnik se vrlo brzo razvijao.  Zahvaljujući dobroj infrastrukturi i linijama gradskog saobraćaja, 46, 55, 58, 88, 511, 512,  Železnik je odlično povezan sa gotovo svim delovima grada.  U poslednjih nekoliko godina, potražnja stanova u ovom delu grada je znatno porasla zbog odnosa cene i kvaliteta i taj trend i dalje se nastavlja.

1 thought on “Čukarica – naselje Železnik

Оставите одговор