- naselja Beograda

Čukarica – naselje Sremčica

Sremčica je gradsko naselje opštine  Čukarica. Prema popisu stanovnika iz 2011. bilo je oko 21000 stanovnika što je 10-tak procenata više nego u prethodnom popisu. To govori da ovo naselje postaje vrlo atraktivno za život. Do 80-tih godina prošlog veka Sremčica je pretežno bilo vikend naselje imućnijih stanovnika Beograda. Nakon toka pristupa se izgradnji stambenog naselja “Gorica”

Naselje “Gorica” se nalazi na ulazu u Sremčicu iz pravca grada.. U ovom naselju je okretnica autobusa 512. Naselje Gorica se sastoji od par ulica i stambenih blokova. Ulice u naselju Gorica su: Žila Verna, Dvoržakova, Sare Bernar, Tomasa Edisona. Žila Verna je treća po veličini ulica u naselju Gorica. U sklopu ulice se nalazi pijaca, tržni centar i oko 25 stambenih zgrada. Dvoržakova ulica je druga po veličini ulica u naselju Gorica. U njoj su pretežno stambene zgrade. Ulica Tomasa Edisona je najmanja ulica u naselju Gorica. U njoj se nalaze bitni infrastrukturni objekti kao što su OŠ “Duško Radović”, dečiji vrtić,  supermarketi i par kafe-a. Sare Bernar je ulica u naselju Gorica koja je većinom ispunjena stambenim zgradama, prodavnicama, frizerskim salonima, krojačkim radnjama, apotekom i ostalim komercijalnim sadržajuma. U centru naselja postoji i osnovna škola „Vuk Karadžić“.

Na inicijativu stanovnika naselja Sremčica,  2016.godine je izgrađeno šetalište koje spaja ovo naselje sa Ibarskom magistralom. Glavna ulica koja prolazi kroz naselje nosi naziv Beogradska ulica i duga je oko 6 km. Gasovod je takođe prošao kroz naselje tako da su se mnogi stanovnici opredelili za uvođenje ovog vida grejanja u svoje domove.

Od strogog centra grada, Sremčica je udaljena oko 16 km a linije gradskog prevoza koje Sremčicu povezuju sa ostalim delovima grada su 511 I 512 i do centra grada se stiže za 20-tak minuta vožnje.

Atrakcija Sremčice je čuvena Rakina bara – kraško jezero  koje je pre Ade Cigalnije bila jedno od malobrojnih mesta gde su mladi iz glavnog grada dolazili na romantična noćna kupanja.

1 thought on “Čukarica – naselje Sremčica

  1. Повратни пинг: naselje Železnik – Dobro došli na blog

Оставите одговор