- naselja Beograda

Čukarica – naselje Julino brdo

Po predanju, naselje je dobilo ime po baba Juli, koja je u doba Prvog srpskog ustanka, živela na području današnjeg naselja. Predanje dalje kaže da je ona bila veliki rodoljub pa je prilikom svakog napada Turaka pomagala ustanicima. Legenda kaže da je jedne noći Turska vojska iznenada napala srpsku vojsku. Videvši da je stanje kritično, baba Jula je uz pomoć nekoliko ustanika zapalila velike panjeve i gurnula ih niz padinu. Vatrene buktinje su omele i zbunile Turke, što je omogućilo ustanicima da se priberu i odbrane se od napada.

Naselje  Julino brdo je karakteristično po 15 solitera koji se vide iz  nižih delova grada obzirom da se naselje nalazi na 125m nadmorske visine.  Centralni  deo naselja čine ulice Poručnika Spasića i Mašere, Katarine Bogdanović, Petra Lubarde, Tome Maretića i Jurice Ribara dok su na obodu naselja stambene zgrade u ulicama Marine Veličković, Zmajevačka, Siniše Stanković, Grigora Viteza I Dušana Vlajića.

Nekad izdvojeno naselje, Julino brdo je danas gotovo spojeno sa naseljem Žarkovo dok je pešačkom pasarelom izgrađenom 90-tih godina, povezano sa naseljem Banovo brdo.

U naselju se pored planski izgrađenih stambenih zgrada nalaze i porodične kuće.

Struktura stanova u naselju je idalna za porodice,  a pritom su tržišne cene dosta niže od stanova na Banovom brdu do kojeg se stiže za manje od 5 min laganog hoda.

Naselje je udaljeno oko 8,5km  od strogog centra grada a sa ostalim delovima grada povezuju ga  tramvajske i autobuske linije 12, 13, 49, 56, 57, 58, 88, 89, 512, 531, 532, 533.

 

Оставите одговор