- naselja Beograda

Čukarica – naselje Banovo brdo

               Banovo brdo je centralno naselje opštine Čukarica. Raniji nazivi ovog dela grada bili su Repiško brdo, kasnije Ordija i Golo brdo. Današnje ime naselje je dobilo po  književniku Matiji Banu kome je tadašnja Beogradska vlast u znak zahvalnosti, za rad I zalaganje na ujedinjenju svih južnoslovenskih naroda, dodelila imanje na obodu današnjeg parka Košutnjak na kojem je izgradio letnjikovac. Imanje se nalazilo na potezu današnje ulice Kneza Višeslava negde oko Hidro-meteorološkog zavoda. Beograđani su naselje nazivali “Banovina” a nakon njegove smrti, 1903.godine, ustalio se naziv “Banovo brdo”.

Sa čitave teritorije naselja se pruža predivan pogled na ostale delove grada obzirom da se nalazi na uzvišenju od 220m nadmorske visine. Benefit  stanovnika naselja ” Banovo brdo” su zelene oaze -parkovi Košutnjak i  Ada Ciganlija koji su bogati sportsko-rekreacionim sadržajima. Upravo iz tih razloga, nekretnine  na Banovom brdu su jedne od najtraženijih na teritoriji Beograda.

Centralna saobraćajnica koja preseca naselje nosi naziv Požeška ulica. Većina objekata uz Požešku ulicu izgrađeno je početkom 70-tih godina prošlog veka. Pored stambenih zgrada, uz Požešku ulicu se nalazi i veliki broj komercijalnih objekata različitog sadržaja koje zadovoljavaju  gotovo sve potrebe stanovnika ovog dela Beograda pa se sa pravom kaže da je Banovo brdo “grad za sebe”.  Naselju pripadaju i novoizgrađeni moderni delovi naselja koje nose naziv “Golf naselje” i “Sunčana padina”.

Golf naselje je deo naselja Banovo brdo na samom obodu Košutnjaka. Potražnja  stanova na ovoj lokaciji je uvek aktuelna.

Naselje je udaljeno oko 6km od strogog centra grada a sa ostalim delovima grada povezuju ga  tramvajske i autobuske linije 12, 13, 23, 37, 49, 50, 51, 52, 53, 57, 85, 88, 89, 512, 531, 532, 533 i E2.

Najnovije izgrađeni infrastrukturni objekat, “Most na Adi”, povezao je ovaj deo Beograda neposredno sa Novim Beogradom do kojeg se stiže za manje 10-tak minuta. U planu je takođe izgradnja gondole, koja će paralelno sa već pomenutim mostom, povezati Opštine Čukarica I Novi Beograd.

Neke od obrazovnih ustanova na Banovom brdu su škole “Josif Pančić”,  “Banović Strahinja”, “Filip Kljajić-Fića”,  “Ruđer Bošković”, “XIII Beogradska gimnazija”, “Hemijsko-prehrambena tehnološka škola”,  Fakultet sporta I fizičke kulture i  Šumarski fakultet.

Od istaknutih sadržaja i ustanova, tu su još bazeni “Košutnjak”, Beogradski hipodrom na Carevoj ćuprijii, SD I FK “Čukarički”,  zgrada Opštine Čukarica, bioskopi “Roda” i “Šumadija”, jedinstvena ski staza “Košutnjak”…

 

Оставите одговор