- Sve o posredovanju

Koliko košta agencijska usluga i šta ja to plaćam ?

 

Ovo je pitanje koje posrednici najčešče dobijaju od klijenata. Pitanja vezana za proviziju  se najčešče upućuju posredniku nakon što ispuni sve svoje obaveze preuzete Ugovorom o posredovanju a najčešće kada  nalogodavac treba da plati naknadu za izvršene usluge.

Pre toga, većina klijenata uredno plaća sve ostale obaveze i troškove koji prate proces kupoprodaje (poreze, takse, bankarske provizije, overe, procene, osiguranje kredita, osiguranje života, naknade banke za obradu kredita, kamate,  upis hipoteke…),  ali kada dođe na red plaćanje agencijske provizije, neki klijenti staju u gard i zauzimaju odbrambeni stav tražeći objašnjenje zašto da plate 2%…

 … “ To je puno novca “ …
…  “ 2% je previše “
…  “ Uzimate to’lko para za samo 10 (deset) minuta što ste mi pokazali stan „ …
…  “ Pa Vi uzimate i od Kupca i od Prodavca !!! “…

 

I –        Agencijska provizija je unapred dogovorena suma novca koja je predočena klijentu pre nego što angažuje agenciju;

II –      Nalogodavci (klijent) je upoznat pre početka bilo kog posla sa iznosom agencijske provizije;

III –     Tek kada prihvati uslove poslovanja agencije i upozna se sa iznosom provizije, potpisuje se Ugovor o posredovanju kojim se definišu prava i obaveze klijenta kao Nalogodavca i naših obaveza kao posrednika

IV –      Ugovorom je tačno definisan iznos provizije i kada se naplaćuje

V –        Želimo da naglasimo:

 “Mi ne uzimamo, već pošteno zaradjujemo proviziju a naplaćujemo je samo ako izvršimo obavezu definisanu Ugovorom odnosno ako Prodavcu nadjemo Kupca a Kupcac se odluči za Kupovinu stana koji smo mu pokazali”.

 

VI –  Nalogodavci – Prodavci sa nama potpisuju ugovor i daju nam nalog da oglašavamo njihov stan ili kuću čije oglašavanje se vrši isključivo o trošku agencije. To znači da agencija ulaže priličnu svotu novca u marketing predstavljajući njihov stan afirmativnim fotografijama, video snimcima, skicama… Sugerišemo im da pribave potrebnu dokumentaciju za uknjižbu i prodaju nekretnine. Odlazimo do katastra, čekamo redove, plaćamo takse, pretražujemo arhive, molimo stečajne upravnike firmi od kojih su dobili stan da nam izdaju dokumentaciju. Pritom, niko nam ne garantuje da prodavac neće odustati od prodaje,  da njegov stan neće prodati druga agencija ili će ga sam prodati “komšiji” koji se naprasno pojavi tek kada agencija postavi oglas.

VIIza sve oglašene nekretnine  imamo zaključene Ugovore o posredovanju sa prodavcima,  fotokopiranu dokumentaciju,  i evidenciju potencijalnih Kupaca odnosno podatke o ljudima koji dolaze u njegov stan kao potencijalni Kupci. 

Informacije i podatke   o nekretninama na tržištu, kupci  nalaze u oglasima posrednika. Te informacije nisu besplatne!

VIIISa zainteresovanim klijentima strpljivo razgovaramo, zakazujemo  termine za prezentaciju u skladu sa njihovim mogućnostima, prenosimo ponudu prodavcu, pregovaramo oko uslova kupovine i prodaje vodeći računa o interesima obe strane.

Čak i kad Nalogodavcima skrenemo pažnju na to da su potpisali Ugovor o posredovanju u kojem je naveden i procenat agencijske provizije, često čujemo:

  • “Nisam ga ni čitao(la)”
  • “Pa dobro, znam, ali šta ste Vi to uradili da toliko košta?”
  • “2%? Znate li Vi koliko je to para?… U ovoj zemlji! A koliko uzimate od kupca (prodavca)?”
  • “Pa koliko Vi to zarađujete? … Na samo jednom poslu?!”
  • “Ne znam … mnogo je to… pitajte tog Vašeg gazdu može li to manje, ovo je stvarno previše!!!”

A sve je počelo tako lepo… Pozivom agenciji zbog namere da se proda ili kupi nekretnina, nastavilo se razgovorom sa agentom kojem je poziv prosleđen, upoznavanjem na prijemu stana, prijatnom konverzacijom uz kafu, pregledom imovinske dokumentacije i potpisivanjem Ugovora o posredovanju.

Kupcu smo zakazali prezentaciju stana, uz dogovor za planiranje daljih aktivnosti prikupljanja ponuda prema zahtevima Kupca. … Kakav stan i gde traži za finansijske mogućnosti sa kojima raspolaže, uz napomenu da to (takođe) podrazumeva potpisivanje Ugovora o posredovanju.

Tada nije bilo nejasnoća i nepoznanica.

Na dobar oglas i realnu cenu  javilo se dovoljno potencijalnih Kupaca kako bi se stan prodao. Isto je bilo i u slučaju izrade ponude sa odgovarajućim nekretnininama prema zahtevima Kupaca. Napravljena je  detaljna analiza tržišta  i filtriranjem ponude,  prezentovane samo adekvatne nekretnine u skladu sa njegovim željama kako treba da izgleda njegov budući stan u smislu cene, orijentisanosti stana, spratnosti, infrastrukture, blizine roditelja, škole, obdaništa, pijace, parkinga, pogleda na : park, Dunav, Savu, grad, dvorište, šumu, Avalu, Kalemegdan, Tašmajdan, Hram …

Sve vreme, Agencija je plaćala oglašavanje stana vlasništvo prodavca u štampanim i elekrtonskim medijima.

Agent koji  je prikupljao ponudu za kupca, danima je telefonirao kako bi saznao detalje nekretnina i pronašao “stan iz snova” za Kupca. Najčešće prikupljao dopuniti dokumentaciju koja nedostaje, odlazio u Poresku upravu, Katastar, Arhiv, kod Stečajnog upravnika, stajao u redovima, slao mejlove, mirio posvađane rođake, tešio one koji se razvode, slušao sve o “prljavom porodičnom vešu”….

Agent je takođe vodio pregovore, pribavio List nepokretnosti i Uverenje da na stanu nema tereta i zabeležbi, zakazao overe kod Notara, predao dokumentaciju za Upis hipoteke, dao preporuku za procenitelja koji je jeftiniji, angažovao i platio advokate za izradu Predugovora i Ugovora, preporučio banku koja naplaćuje najmanju proviziju za transfer novca sa računa Kupca na račun Prodavca, preporučio banku sa najpovoljnijom kamatnom stopom,  popunio Poreske prijave, priložio dokumentaciju za Kupce i Prodavce i dokumentaciju potrebnu za oslobadjanje od plaćanja poreza, ili refundacije PDV-a, izvršio prijavu novog korisnika (Kupca)  kod JKP “Infostan”, izvršio prijavu novog korisnika (Kupca)    u JP “EPS Snabdevanje”, telefona…

Ovo rade savesni posrednici jer je to njihov posao.

Agenti nemaju radno vreme, vikend, praznik.

Agenti nemaju pravo na umor, nervozu, neraspoloženje, manjak koncentracije. Uvek su dostupni i na raspolaganju Kupcu i Prodavcu kako bi im rešili nedoumice u postupku kupoprodaje..

Na žalost, Agenti su klijentima uvek krivi i za neodgovornost i neznanje službenika banke, sporog rešavanja predmeta u Katastru, pucanja cevi u stanovima, buke koje prave komšije …

Činjenice su malo drugačije… Agencije imaju stručna i licencirano osoblje sa  znanjem i sposobnočću da rešavanja nedoumica zahvaljujući iskustvu i višegodišnjoj praksi. Oni nisu postali Agenti samo zbog položenog stručnog ispita i stečene licence za rad.

SAVET ZA KRAJ

  • Nemojte angažovati agenciju ukoliko ne želite da platite agencijsku uslugu.
  • Pročitajte Ugovor o posredovanju pre potpisivanja i angažovanja Agencije. Ugovorom je precizno naveden iznos naknade za pružanje usluge posredovanja pri prodaji i kupovini nepokretnosti.
  • Naša USLUGA NIJE BESPLATNA iako neke naše “kolege” nude usluge besplatno. Verovatno je kvalitet takve usluge jednak ceni koštanja … nula = nula. Besplatna usluga na kraju najčeće ispadne i najskuplja.
  • Garantujemo da je naša usluga SIGURNA I KOMPLETNA.  To ima svoju CENU…. 2%
  • 2% je mala suma novca u odnosu u odnosu na vrednost Nekretnine i ostale troškove koje Kupci plaćaju pri kupovini stana.
  • 2% je mala suma ako imate sigurnost da kupujete proverenu nekretninu.
  • Zato platite posrednika i neka svako radi svoj posao.

 

Оставите одговор